pühapäev, 13. september 2009

Suhkrudraama

Tänane päev möödus usinalt mooritades. Unni juures maal on ubinaid nagu muda. Pressisime siis Erkiga neist mahla välja ja panime käärima, lootuses, et kunagi sellest ka hüva vein saab.

Nuputamist nõudis ainult selline tühine asjaolu, et palju siis ikkagi tuleb mahla sisse suhkrut panna. Dilemma. Viimati kui sellise ettevõtmisega hõivatud olin sai märjuke liiga magus. Teoreetiliselt peaks vein oma käärimisprotsessi lõppedes olema suht hapu, sel lihtsal põhjusel, et suhkur on end kenasti alkoholiks moondanud. Targas raamatus on öeldud, et 2% mahlas olevast suhkrust annab käärimisel 1% alkoholi. Sealjuures tuleb aga arvestada teatud seaduspärasusega, et pärmseente käärimise toimel ei saa alkohol koduveinis tõusta üle 15%. No juu ta siis nii peab olema. 10 liitri kohta kolm kilo suhkrut. Muidugi igal “meistril” on selle kohta kindlasti oma arvamus- ema ja tütre värk vist… Meie panime 15 liitri kohta neli kilo ja ise olime rahul.



Igatahes nüüd mulksub Erki kapi otsas kaks puntsu (43L) seda vedelikku, jaanipäeval saab ehk tsekkida juba… Siis vaatame kellel nokad nosused on :)


Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar